Design by Alex Gavrish aka StealtHon ©
Главная » 2012 » Июль » 26 » Нинішній сезон може стати останнім для "Динамо-2".
22:50
Нинішній сезон може стати останнім для "Динамо-2".


Присутність Бадра ель Каддурі та Станіслава Богуша в заявці другої динамівської команди — явище, поза сумнівом, вимушене й тимчасове. Однак саме новина про таке поповнення складу першолігового колективу змусила вкотре повністю переглянути список його футболістів і відреагувати подивом: тут ви можете зустріти 26-річного «дідуся» Олега Допілку, 24-річного Романа Загладька й одразу сімох виконавців 1990 року народження (більшості з них уже виповнилося 22). Основною функцією «другого» «Динамо» називають нібито виховання «перспективної молоді». Логічно, що гравців до згаданого вище віку точно не віднесеш. То для чого ж і для кого існує ЦЯ команда?

Варто зазначити, що всі клуби елітного дивізіону вже відмовилися від утримання своїх молодших нижчолігових «братів» у власній же структурі. Винятками є лише «Динамо» та донецький «Шахтар» (чемпіон награє свою молодь у групі «Б» другої ліги). Однак що суттєво відрізняє «Динамо-2» та «Шахтар-3», так це саме вік футболістів: у донеччан у заявці всього один гравець 20 років, решта — молодші. Ось і запитання: чи не варто керівникам столичного ФК задуматися над введенням внутрішнього вікового цензу й ставити питання руба по кожному з футболістів із настанням його двадцятиріччя?

З іншого боку, варто зауважити, що чемпіонати молодіжних складів та U-19 — це, радше, турніри ровесників, де виконавці можуть зростати лише до певного рівня, коли виокремлюються з-поміж одноліток. Натомість перша ліга слугує перехідним бар’єром з юнацького в дорослий футбол, коли й згасає більшість потенційних зірок.

Нинішнього літа першолігову команду залишили відразу шестеро футболістів, і в цьому контексті виникає питання: вони йдуть через відверту «чистку» рядів чи через те, що є затребуваним «продуктом» на футбольному ринку? Футбольний менеджер В’ячеслав Заховайло, який займався переходами в «Слован» на правах оренди Євгена Морозенка, Артема Бутеніна й Сергія Люльки поділився власною думкою з цього приводу: «Вважаю, «Динамо-2», окрім того, що завдяки постійним переходам та орендам гравців є фінансово близьким до рентабельності клубним підрозділом (назвемо це так), не повністю, та все ж виправдовує своє існування, а от питань до менеджменту клубу «Динамо» попередніх років загалом — більше.

По-перше, я зауважив би, що «Динамо-2» має доводити власних вихованців до віку 21–22-х років, після чого — безболісно розлучитися з ними: або продати, або віддати в оренду (ідеальний варіант, звісно ж, якщо гравець гідний підсилити першу команду, але…). Коротше кажучи, треба знати, що далі з цими футболістами робити, а цього до останнього часу в Києві майже не простежувалося — це треба визнати. Однак улітку клуб віддав в оренду чотирьох виконавців, і це дуже позитивний крок: хлопці отримали шанс показати себе не лише «Динамо», а й решті ФК, які на першу лігу не звертають увагу. Потім можна буде говорити про продаж футболістів або їхнє повернення.

По-друге, вважаю, що талановиті гравці в «Динамо-2» є, однак робота клубу з ними була не надто налагодженою до останнього часу. Треба ж їх, прямо скажемо, розкручувати, піарити, реалізовувати увесь їхній потенціал — якщо не в Києві, то принаймні заробляти на їхньому вихованні продажем. Загалом, працювати ще в цьому напрямку треба чимало, але передусім клубному менеджменту. Хоча позитивні зрушення є.

Ну, й до слова — моє «по-третє»: паралелі з «Шахтарем» проводити, звісно ж, доречно, та стверджувати, що в них другої команди не існує, я не став би. Вона є, от тільки грає в прем’єр-лізі, а не в першій… Загалом же, обидва наші гранди — «Шахтар» і «Динамо» — йдуть одним шляхом, не відмовляючись від спроб виховати й награти своїх вихованців», ?— резюмував фахівець.

Отож, підґрунтя для роздумів ми отримали: можливо, «Динамо-2» й справді виконує свою функцію — виховувати гравців для дорослого футболу?

Інша річ, що далі першої ліги вони, як правило, не прогресували. А що заважало керівникам київського гранда кілька років тому віддати в оренду нині вже 23?-річного Євгена Новака чи 24?річного Романа Загладька?.. Загалом, це проблема не лише гравців, а й професіоналізму окремих панів, які оточують чи оточували Ігоря Суркіса.

P.S. За інформацією «УФ», у нинішньому сезоні пильна увага босів столичного ФК приковуватиметься до нового турніру — U-19. Якщо його рівень їх задовольнить, то з наступного сезону ми можемо не побачити «Динамо-2».

Просмотров: 600 | Добавил: taker23 | Рейтинг: 4.0/1
Всего комментариев: 0
avatar