Design by Alex Gavrish aka StealtHon ©
Главная » 2012 » Июнь » 27 » Друга ліга: хто наступний скорюватиме вершини?
21:23
Друга ліга: хто наступний скорюватиме вершини?
Попередній сезон запам’ятався деклараціями чималої кількості учасників групи «А» вийти до першої ліги (а натомість ми там бачили лише двох реальних претендентів на підвищення в класі), та скромними заявами щодо турнірних завдань від команд групи «Б», де насправді отримали навпаки боротьбу, у якій до певного часу на вихід до першої ліги боролося аж чотири-п’ять команд.

Ось і зараз, коли колективи проводять свій час у відпустці або тільки-но розпочинають підготовку, ми спробуємо проаналізувати, хто ж може стати фаворитом змагань у групах. Тим більше, що новий регламент турнірів такий, що збільшує не лише кількість ігор, а й водночас — ризик не потрапити після першого раунду до групи лідерів.

У групі «А» вже зараз вимальовуються аж чотири колективи, які можуть поборотися за вихід до першої ліги. Це — «Десна», «Львів», «Нива» та «Славутич». З чернігівцями все більш-менш зрозуміло — саме вони були одними з претендентів останнього сезону, а тому теоретично такими і залишаються. До того ж, у команди зберігся кістяк, є досвід, інфраструктура та вболівальники, які, як засвідчує статистика, добре підтримують свою команду. До того ж, такого конкурента, як «Суми», у новому сезоні не буде. А ось можливі аргументи «проти» того, що «Десна» стане одним із фаворитів — це нестабільне фінансування наприкінці сезону (саме цим неофіційно пояснювали невдачі деснянців в останніх турах та в матчі плей-оф) та психологічний надлом після невдалого сезону. Все-таки до останнього чернігівці вважалися навіть більшими фаворитами, аніж «Суми». І дуже важливо, наскільки зараз підопічні Олександра Рябоконя зможуть налаштуватися на боротьбу «з чистого аркушу паперу».

ФК «Львів». Про цю команду як про претендента можна говорити хіба лише в дусі традицій, що учасник, який понизився у класі, завше прагне повернутися у той — вищий дивізіон. Проте, на жаль, не більше. Попри всі намагання нового керівництва знайти хоч якихось серйозних інвесторів, фінансове становище клубу залишає бажати кращого. Питання навіть стоїть про існування команди як таке. А тому, якщо колектив і збережеться, то радше за все працюватиме у дусі «на перспективу». Принаймні, поки що.

Хоч як це дивно, але проблематична донедавна тернопільська «Нива» може якраз цього сезону стати приємною несподіванкою. Принаймні для того, щоб так стверджувати, вимальовуються непогані підстави. Так, в оренду клубу надано базу, а тренерський штаб, окрім досвідченого Ігоря Яворського, поповнився ще одним хорошим фахівцем — Сергієм Ященком, за плечима якого робота тренером дублю донецького «Металурга» та головним тренером «Металурга» (Запоріжжя). З мінусів можна відзначити лише один — аби лишень плани та декларації знову не розбилися об пустопорожні обіцянки і відтак «Нива» знову не пішла по пекельному колу, як це було минулого сезону, коли по кілька місяців у ній не було ані фінансування, ані планів, ані зборів.

«Славутич» в останньому сезоні посів почесне третє місце, хоча вже тоді було видно, що не черкащани були слабкіші за двійку лідерів, а саме «Десна» та «Суми» — сильніші. Хоча за інфраструктурою та показниками відвідуваності вболівальниками підопічні Олександра Кирилюка дещо переросли другу лігу. Зараз команда зміцніла, набралася досвіду. До того ж, тренерський штаб поповнив Анатолій Дейнеко — фахівець, який ще навесні допомагав Анатолію Безсмертному підвищувати в класі «Полтаву». Чим не привід вважати, що це фаворит майбутніх змагань?

Щодо групи «Б», то тут вимальовується ні більше, ні менше аж ціла п’ятірка фаворитів.


«Авангард». Тут усе зрозуміло. По-перше, сам регіон сприяє появі і зміцненню футбольних команд (за останні роки тут з’явилися «Олімпік», «Макіїввугілля», відродився «Авангард»). По-друге, саме цей колектив ніздря в ніздрю йшов до першої ліги разом з «Полтавою». До того ж, краматорці, хоч і прагнули підвищитися в класі, проте з плеча, як кажуть, не рубали і до варіанту з можливою невдачею підходили спокійно. Принаймні, декларувалося, що клуб з цього трагедії не робитиме. А цей психологічний аспект буде дуже важливим, і краматорці у своїй групі виглядають імовірнішими претендентами на підвищення в класі, аніж «Десна» у своїй, навіть і без того, що в плей-оф обіграли останню.

Дебютанта професіональної ліги — «Жемчужину» — можна віднести до фаворитів радше через те, що задекларовано цей проект як дуже амбітний. Тренер Іван Марущак — досвідчений фахівець — працював навіть у першій лізі з «Феніксом-Іллічівцем», команду підтримує російський бізнесмен, «відомий у футбольних колах сусідньої держави», а у самих ялтинців у планах повноцінні збори в Карпатах. Єдиним і типовим аргументом «проти» є брак досвіду. Наочний приклад — «Авангард», де чітко видно: команда досвідчених гравців — не обов’язково досвідчена. І пройти транзитом одну лігу мало кому вдається. Вниз — легко, а ось угору — проблема.

Кременчуцький «Кремінь» — клуб, що має спільного з «Ворсклою» президента (Олега Бабаєва). Останній дуже хоче побудувати міцний резервний фундамент для полтавчан, а тому й бачить (або, принаймні, декларує), що його «Кремінь» має бути у першій лізі. Подейкують, що у планах «на перспективу» — навіть вибудувати вертикаль: «Ворскла» у прем’єр-лізі, «Кремінь» у першій, а «Гірник-Спорт» — у другій. Причому, в усіх цих командах є ще й свої, окремі футбольні школи. Благородно, і це без іронії. Та й в інфраструктурному плані кременчуцький клуб очікує прогрес — реконструкцію клубного стадіону «Кремінь».

Не треба також скидати з рахунків і такі колективи, як «Гірник» (Кривий Ріг) та дніпродзержинська «Сталь». Щось подібне до кременчуцького варіанту розвитку намічається і у Кривому Розі, де «Гірник» хочуть планувати одним із фундаментів для резерву «Кривбасу», а тому теж не проти бачити його дивізіоном вище. Принаймні, новий наставник елітного клубу Віталій Кварцяний пообіцяв, що зверне на цю команду велику увагу. А «Сталь»… Вона завжди є сама собою — досвідчений колектив, з історією та амбіціями, невдачі та негаразди якого не сприймаються як щось нормальне, а навпаки — як сенсації. А це характеризує її статус — фаворита навіть апріорі.

Утім, все це лише прогнози, передбачення та передчуття, а як воно буде насправді — побачимо на старті нового сезону.

Роман ПУСТОВИЙ, «Український футбол».
Просмотров: 871 | Добавил: Влад | Рейтинг: 3.7/3
Всего комментариев: 2
avatar
1 Azick • 14:31, 03.07.2012
Мало фаворитов назвали! А Шахтер Свердловск и Мир Горностаевка! И они могут по-бороться!
avatar
2 taker23 • 01:08, 05.07.2012
Мир врядли! А шахтер...скорей всего тоже так, как у них проблемы с финансированием!!!
avatar